Persmededeling 9-7-2010

Studenten geneeskunde enthousiast voor inleefstages in ontwikkelingsland
In de opleiding geneeskunde van de UHasselt staan kennis, maar ook kunde centraal. Stages vormen daarom een belangrijk onderdeel van het bachelorcurriculum. Tijdens hun opleiding volgen de studenten niet alleen een verpleegstage van twee weken in een ziekenhuis in de omgeving, maar staat er ook een ziekenhuis¬stage en huisartsenstage op het programma. Studenten worden daarenboven aangemoedigd om naar een ontwikkelingsland te trekken voor een inleefstage.

‘Mobile clinic’ in India

Sinds 2007 lopen jaarlijks een aantal geneeskundestudenten uit het derde bachelorjaar, gedurende een periode van minimum vier weken, stage in het Indiase Institute for Indian Mother en Child (IIMC), dat zich onder meer toelegt op gezondheidszorg voor de meest armen van Kolkata. De link met het IIMC is ontstaan via de Genkse arts dr. Jan Gysen, bezieler van het project die nauw bij het instituut betrokken is.
Ook dit academiejaar trokken acht enthousiaste studenten van maart tot mei 2010 op inleefstage naar India. Voor hun vertrek zetten ze een promotiecampagne en fundraising actie op touw. Doel was 13.000 euro inzamelen om een nieuwe 'mobile clinic' aan te kopen. Daarmee kunnen de lokale hulpverleners ook de afgelegen dorpen bereiken waar anders weinig tot geen gezondheidszorg beschikbaar is. Uiteindelijk werd 20.260,68 euro ingezameld, waarmee de studenten niet alleen een nieuwe mobile clinic – geïnstalleerd in een busje - aankochten, maar ook een substantiële bijdrage konden leveren aan de bouw van een nieuwe school. “We hebben een stukje van India mee naar huis genomen, maar hebben ook een stukje van onszelf achtergelaten in India”, getuigt Diedert De Paep, één van de ‘India-studenten’.

Prijs ‘Meest verdienstelijke student faculteit Geneeskunde’ voor trekker Mali-project

Vanaf dit academiejaar start de faculteit Geneeskunde met een nieuw proefproject, een gelijkaardige inleefstage in Mali, tijdens de grote vakantie. Trekker van dit nieuwe initiatief is studente Annelien Brauns, die in 2008 door Mali reisde. Ze ging aankloppen bij Marie-Jeanne Vantuykom, die jarenlang als assistent verbonden was aan de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen én werkte aan een project ter ondersteuning van een medische hulppost in Nalou. Zo werd een programma uitgewerkt voor zes studenten die deze zomer onder andere in de ziekenhuizen van Mopti en Bandiagara zullen meelopen met de plaatselijke artsen. De artsen-in-opleiding zullen ook zelf clinics over basishygiëne geven aan kinderen die zomercursus volgen. Voor Annelien wordt het hoogtepunt van de stage ongetwijfeld het geplande verblijf in Nalou, waar de bewoners momenteel druk bezig zijn met het bouwen van de nieuwe medische hulppost. Om haar te belonen voor haar inzet, ontvangt Annelien Brauns vanavond, ter gelegenheid van de proclamatie van de bachelors geneeskunde, de prijs van de faculteit Geneeskunde voor de ‘Meest verdienstelijke student van de opleiding geneeskunde’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten